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일상의 음주/바이주·중국술

茅台迎宾酒 / 모태영빈주

by 개인 척한 고냥이 2019. 9. 7.

 

마오타이 잉빈주(茅台迎宾酒, Moutai Yingbin).

 

전 세계적으로 최고의 중국술로 꼽히는 '마오타이'에서 만드는 보급형 라인업이다. 대형 마트에서도 제법 볼 수 있다. 개인적으로는 처음 마셔보는 장향형(酱香型) 백주

 

중국 백주의 경우 보통 5가지로 향형을 나눈다. 1979년 3차 전국평주회에서 나온 것으로 청향형(清香型/清香型), 농향형(濃香型/浓香型), 장향형(醬香型/酱香型), 소국미향형(小麯米香型/小曲米香型), 기타형(겸향형) 등 다섯 가지가 그것. 특히 우리나라에서 큰 인기를 끌고 있는 수정방이나 오량액 등의 명주는 농향형에 들어간다. 중국집에서 쉽게 마시는 이과두주는 청향형에 가깝다.

 

장향형은 된장이나 간장 같은 장(醬)의 깊은 맛이 부드럽고 섬세하게 드러나며 잔향이 오래 가는 스타일이다. 맛은 부드럽고 풍부하며 중간에는 가벼운 쓴맛, 마지막에는 긴 단맛이 느껴진다. 마오타이가 가장 대표적인 술로, 마오타이 제법에서 유래하는 향이라고 해서 '모향형(茅香型)'이라고 부르기도 할 정도다.

 

 

박스를 여니 조그만 리플렛이 들어있다. '국주모태(国酒茅台)'라는 표현에서 자부심이 느껴진다. 

 

 

문제는 리플렛이 전부 중국어로 쓰여 있다는 것. 니들이 아무리 대국이라도 수출품에는 영어 리플렛을 넣어주면 안되겠니..? 

 

하지만 우리에게는 구글 번역기가 있다!! '중→한' 번역은 조금 애매하지만 '중→영' 번역은 제법 정확한 경우가 많다. 스마트폰 앱으로 사진을 스캔한 후 번역할 부분을 눌러주면 끝.

 

 

구글 번역앱으로 오른쪽 부분의 설명문구가 그대로 옮겨졌다.

 

원문:

怒掷酒瓶振国威1915年巴拿马万国博览会评酒会即将结束,积贫积弱的北洋政府送出的包装简陋茅台酒未能引引起评委重视。 我国代表急中生智,拿起一瓶茅台酒伴装失手,掷于地上,顿时石破天惊,浓郁的酒香征服了评委,茅台酒获得金奖,从此享誉全球。

영어 번역본:

The anger of throwing wine bottles Zhen Guowei 1915 Panama World Expo appraisal is about to end, the packaged poor Moutai sent by the poor and weak Beiyang government failed to attract the attention of the judges.  The representative of our country was in a hurry and picked up a bottle of Moutai with a missed hand and threw it on the ground. It was suddenly shocked. The rich wine scented the judges and the Moutai won the gold medal.

 

 

요약하면 1915년 파나마 세계엑스포에 출품된 마오타이는 저렴해 보이는 패키지 때문에 무시를 받았는데 그에 분노한 중국 대표는 병을 던져서 깨 버렸다. 그런데 그 깨진 병에서 피어난 풍부한 향에 매료된 심사위원들이 마오타이에게 금메달을 수여했다는 일화다. 마오타이의 세계적 명성이 이때부서 시작된 듯.

 

 

마오타이 지역 외부에서도 동일한 맛과 품질을 지닌 술을 만들려고 시도했으나 실패했다고 한다. 이는 곳 마오타이 지역의 풍토에서 유래하는 미생물 때문이다. 마오타이 양조에 관여하는 미생물을 다른 지역에 그대로 복제해 갈 수가 없었던 것. 맥주 애호가라면 벨기에의 특정 지역에서만 만들 수 있는 람빅 맥주를 떠올리면 이해가 쉬울 것이다. 마오타이는 원래 2천년 이상 이어져 온 역사와 전통이 있는 술이었으나 '홍군의 대장정' 때 마오타이 지역을 지나며 대접받은 술에 주은래(周恩来) 등이 감동을 받으면서 본격적으로 알려지게 되었다. 1949년 개국축하연의 만찬주로 선정되었고, 이후 중미, 중일 국빈 만찬주로도 사용됐다. 

 

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离开茅台镇就不能生产出茅台酒茅台酒为什么是中国国酒上个世纪70年代,为了实现”茅台酒要搞到一万吨的目标,国家有关方面组织专门队伍,在距茅台1百多公里外的名城遵义市郊筹建了茅台酒异地实验厂”。从茅台酒厂搬来全套工艺,优秀的酿酒师,甚至发酵的大曲,酵泥,但经过10余年的不懈努力,酿造的酒仍然达不到茅合酒的质量标准。研究显示,在茅台酒的酿造自然环境系统中,一个特殊的,具有决定性的因素,是其微生物环境,种类繁多的微生物直接参与到了开放式发酵的酿造过程中,这种微生物环境的形成,是地理与历史两方面条件综合叠加,天机巧合的结果。对于”克隆”而言,关键之处在于可以“克隆”茅台酒酿造的某些“部件”,却不能“克隆”其微生物和地质环境,这就是离开茅台,就无法酿造出茅台酒的根本原因。两千多年前,今茅台镇一带盛产的“枸酱”酒“甘美之”的赞誉。就受到了汉武帝1915年,美国旧金山巴拿马万国博览会,茅台酒怒掷酒瓶振国威,一举夺得金牌,路身世界三大名酒行列。周恩来总理曾说:红军长征的胜利,也有茅台酒的一大功劳。1949年开国大典,茅台酒被确定为国宴用酒,从此每年国庆招待会,指定用茅台酒。日内瓦和谈,中美建交,中日建交等历史性事件,茅成为融化历史坚冰的特台酒都殊媒介。历次全国名酒评比,茅合酒荣登榜首:2000年茅台酒作象征被中国为历史见证与文化历史博物馆收藏。

 

It is impossible to produce Moutai Moutai from Moutai Town. Why is China National Wine in the 1970s? In order to achieve the goal of “Moutai to reach 10,000 tons, the relevant departments of the state organized a special team, more than 100 kilometers away from Maotai.  In the suburbs of Zunyi, a famous city outside the city, a Maotai Liquor Experimental Factory was established.  From the Moutai winery moved a full set of crafts, excellent winemakers, and even fermented Daqu, yeast, but after more than 10 years of unremitting efforts, the brewed wine still can not meet the quality standards of Maohe.  Studies have shown that in the brewing natural environment system of Moutai, a special and decisive factor is its microbial environment. A wide variety of microorganisms are directly involved in the brewing process of open fermentation. The formation of this microbial environment is  The combination of geography and history conditions, the result of coincidence.  For "cloning", the key point is that it can "clone" some of the "components" brewed by Moutai, but not "cloning" its microbes and geological environment. This is the root cause of Moutai being unable to brew Moutai.  .  More than two thousand years ago, the Maotai Town, which is rich in production, is praised as “Ganmeizhi”.  It was received by Emperor Wu of Han Dynasty in 1915, the San Francisco Panama World Exposition in the United States, Maotai Liquor threw a bottle of Zhen Guowei, won the gold medal in one fell swoop, and the road ranks among the world's three famous wines.  Premier Zhou Enlai once said: The victory of the Red Army's Long March also has a great credit for Maotai.  In 1949, the founding ceremony of the country, Moutai was identified as a national banquet wine, and since then the annual National Day reception, designated Moutai.  In the peace talks in Geneva, the establishment of diplomatic relations between China and the United States, and the establishment of diplomatic relations between China and Japan, Mao has become a medium for melting the history of ice.  According to the national famous wine competition, Maohe wine topped the list: in 2000, Moutai was used as a symbol of China’s historical witness and cultural history museum collection.

 

 

마오타이 제법은 백주 제조법의 정수라고 할 수 있다. 주원료는 붉은 수수이며 밀로 만든 누룩을 쓴다. 이해할 수 있는 말만 간단히 정리하면 1년 동안 9번 찌고 8번의 발효를 거쳐 7번을 증류한다. 이후 항아리에 밀봉해 3년 이상의 숙성 과정을 거친다. 숙성 장소는 고도, 습도, 채광 등을 면밀히 고려해 위치를 선정한다. 저장/숙성 과정에서 술에 물리적 화학적 변화가 일어나 더욱 순하고 풍만하며 여운이 긴 술이 된다고 한다.  2006년 10월 중화인민공화국 국무원이 최초의 국가급 무형유산을 승인해 발표했는데 마오타이는 장향형 백주의 전형으로 오랜 역사와 깊은 문화적 저력, 특유의 양조공예를 인정받아 '국가급 무형문화재' 전통 수공예 분야에 선정됐다. 

 

'귀주모태' 유한공사는 현재 조니워커나 수정방 같은 브랜드를 소유한 '디아지오' 등 세계 유명 브랜드를 제치고 전 세계 주류 브랜드 중 시가 총액 1위에 올라 있다. 매출액은 2017년 기준 원화로 10조에 육박하며 순이익도 4.6조에 이른다고. (순이익률이... ㅎㄷㄷㄷ)

 

 

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茅台酒独特的酿造工艺茅台酒勾兑工艺是白酒勾调技术的结晶,整矛台酒生产工艺科学而独特,遵循端午踩曲重阳下沙的季节性生产方式,经过两次投料,九个勾兑过程完全采用酒勾酒方式,不使用包括水在内的任何外加物质。通过合理配比不同轮次,次蒸煮,八次发酵,七次取酒,整个酿造周期历不同典型体,不同酒度,不同酒龄的基酒,形成茅台酒酱香突出,幽雅细腻,酒体醇厚,回味悠经春夏秋冬,是世界上较为复杂的蒸馏酒酿造工艺,主要工艺特点有高温制曲,长,空杯留香持久的典型风格。高温堆积,高温馏酒,长期贮存和精心勾兑。茅台酒的馏酒温度高达40'C,有利于低沸点挥发性物质的挥发和高沸点物质的有效提取,形成茅台酒低沸点物质较少,高沸点物质较多的特殊成分体系,是茅台酒饮后不ロ干,不上头的重要原因之一。茅台酒基酒贮存3年以上,采用陶坛作为贮茅台酒酿制技艺列入“国家级非物质文化遗产”目录2006年10月,由中华人民共和国国务院批准并公布了首批国家级非物质文化遗产名录。“贵州茅台酒酿制技艺”作为酱香型白酒的典型代表,以其悠久的历史和深厚的文化底蕴,特有的酿造工艺入选“国家级非物质文化遗产”传统手工艺类名录。存器具,在贮存过程中酒体发生一系列复杂的物理化学变化使酒体更为醇厚丰满,回味更加悠长。

Moutai's unique brewing process Moutai blending process is the crystallization of white wine tune technology. The whole spear wine production process is scientific and unique. It follows the seasonal production method of the Dragon Boat Festival on the Dragon Boat Festival. After two feedings, the nine blending processes are completely completed.  Use alcohol hooks and do not use any additional substances including water.  Through a reasonable ratio of different rounds, sub-cooking, eight times of fermentation, seven times of wine, the whole brewing cycle is different from the typical body, different degrees of wine, different wine age base wine, forming Moutai wine sauce prominent, elegant and delicate, wine  The body is thick and mellow, and the aftertaste is spring, summer, autumn and winter. It is a relatively complicated brewing process of distilled spirits in the world. The main craftsmanship features high-temperature koji, long, empty cups and lasting style.  High temperature accumulation, high temperature distillery, long-term storage and careful blending.  The temperature of the wine of Moutai is as high as 40'C, which is beneficial to the volatilization of low-boiling volatile substances and the effective extraction of highboiling substances. It forms a special component system with low-boiling substances and high-boiling substances in Moutai. It is Moutai.  One of the important reasons for not drying up after drinking, not getting on the head.  Moutai wine base has been stored for more than 3 years, and the use of pottery altar as the storage technology of Moutai wine was included in the “National Intangible Cultural Heritage” catalogue. In October 2006, the first batch of national non-materials was approved and announced by the State Council of the People’s Republic of China.  Cultural heritage list.  “Guizhou Moutai Brewing Technique” is a typical representative of sauce-flavored liquor. With its long history and profound cultural heritage, the unique brewing process has been selected into the “National Intangible Cultural Heritage” traditional handicraft category.  In the storage process, a series of complex physical and chemical changes occur in the wine body to make the wine body more mellow and full, and the aftertaste is longer.

 

 

 

마오타이 구입가능처와 위조 방지 확인 사이트 안내. 그런데 현재 저 페이지는 접속이 안된다.

 

 

마오타이 80년, 50년, 30년, 15년 숙성...ㅎㄷㄷ 그런데 패키지는 좀 어떻게 개선이 안되겠니.

 

 

출처: https://www.yna.co.kr/view/AKR20180331026700089

참고로 지난 2018년 3월 김정은의 방중 만찬 때 시진핑이 김정은에게 대접한 마오타이는 시가 2억원이 넘는 것으로도 알려져 있다. 장핑(醬甁)이라는 1960년-80년까지 한정 생산된 제품인데 그 맛과 희소성 때문에 수집가들의 표적이 되고 있다고.

 

 

"비천(飞天)" 브랜드는 "오성(五星)" 브랜드와 동일한 품질을 지닌 마오타이의 패키지란다. 중국에서 보고 이거 짝퉁 아닌가 헷갈렸었는데. 어쨌거나 여기서부터는 나도 접근 가능한 수준이니 다음에 중국 갈 일 있으면 꼭 사와야지.

 

 

위조 방지에 대한 안내. 그런데 맘만 먹으면 위조방지도 위조할 수 있지 않을까;;; 중국 애들이 어떤 애들입니까...

 

 

어쨌거나 내가 산 귀주영빈주도 위조방지 마크가 병목에 떡하니 붙어 있다. 그리고 한국에 공식 수입된 제품이니 믿을 수 있지 않을까 생각하며... 믿기로.

 

 

특징적인(=촌스러운) 자기병에 담겨 있다.

 

앞서 말한 대로 영빈주는 마오타이의 보급형(=저렴이) 버전으로 마오타이를 증류한 재료를 재증류하여 만드는 것으로 알려져 있다. 영빈주 바로 윗급인 왕자주는 마오타이보다 발효와 증류 횟수를 확 줄여서 저렴하게 만든다고 한다(마오타이 코리아의 소개로는 3번 발효, 2번 증류). 영빈주와 왕자주 모두 숙성은 하지 않는다.

 

 

탕수육과 함께 먹었다. 

 

 

입가심할 탄산수도 준비하고. 

 

유명한 태국 맥주 '싱하(Singha)'에서 만든 탄산수.

 

탄산 함량이 높은지 톡 쏘는 느낌이 강하다. 문제는 상당히 빨리 사라진다는 것.

 

 

茅台迎宾酒(Moutai Yingbin) / 마오타이 잉빈주

 

따를 때는 달콤한 열대과일 향이 나는가 싶더니 잔에 코를 대니 날카로운 알코올 향과 함께 콤콤한 장독대 향이 가볍게 드러난다. 붉은 과일과 자두 뉘앙스도 살짝. 입에 넣으니 장향이 본격적으로 살아나며 말린 검은 과일 풍미가 곁들여진다. 오, 확실히 이제껏 마시던 바이주와는 다른 느낌, 다른 스타일. 주로 화사함 일색인 농향형과는 다른 매력이 있다. 

 

 

다 마시고 나면 왕자주를 사 봐야지. 와넨모에서 세일 안 하려나.

 

 

개인 척한 고냥이의 [알코올 저장고]

 

 

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